Very British TV en film tips

The Gentlemen (20 feb 2020)


Actie comedie van Guy Ritchie, regisseur van oa Natch en Sherlock Holmes. Veelbelovend!

The Turning    (16 april 2020)


Jonge gouvernante wordt ingehuurd op een engels landhuis

Emma   

(27 feb 2020) .


comedy naar een verhaal van Jane Austin met oa Bill Nighy en Anya Tai;or-Joy

No Time to die

(2 april 2020)


Nieuwste Bond met Daniel Craig en gelukkig weer een Aston Martin

Peter Rabbit (april 2020)


Na de succesvolle eerste moderne versie van de Beatrix Potter verhalen nu het vervolg

The Secret Garden (2020)


remake van dit klassieke verhaal met oa Maggie Smit. Vanaf 12 augustus in de Nederlandse bioscopen

The personal History of David Copperfield


Naar een verhaal van Charles Dickens

Last night in Soho (2020)


Jonge vrouw gaat naar het Londen van de jaren zestig

Downton Abbey (film 2019

Prachtige afsluiting van de gedenkwaardige serie. Met de volledige orginele cast. Het verhaal: De koning en koningin komen op bezoek. Prachtig vormgegeven en geweldig gespeeld.


Waardering: 9

Victoria and Abdul

(film 2017)

Na de dood van haar man en grote liefde  Albert, leek koningin Victoria voor de buitenwereld in een diepe, eeuwige rouw te zijn verzonken. In werkelijkheid waren er nog een paar bijzondere mannen in haar leven. Bekend is mr Brown, de Schotse bediende. Minder bekend is dat er nog een bediende was die meer leek te zijn dan een persoonlijk assistent: Abdul uit India. Hun wonderlijke verhaal is nu verfilmd met in de hoofdrol Dame Juli Dench, die ook al Victoria speelde in de uitstekende film Mrs Brown (1997). Hoge verwachtingen dus. Vanaf september in de Nederlandse bioscopen.


waardering: 8

BREATH

(FILM 2017)

De film Breath vertelt het waargebeurde en aangrijpende verhaal van de ouders van producent Jonathan Cavendish. Zij leefden een avontuurlijk leven tot vader Cavendish polio krijgt en verlamd raakt. Tegen het doktersadvies in haalt zijn vrouw hem uit het ziekenhuis naar huis. Dankzij haar wilskracht, humor en toewijding pakt haar man Robin het leven weer op. Hun optimisme en doorzettingsvermogen inspireert hun omgeving en zorgt voor een heel nieuwe visie op de mobiliteit van mindervaliden. Prachtige verhaal, erg mooi gemaakt met heerlijke beelden van Engeland (en meer)

Waardering: 8

Stone of destiny

(film 2008)

Vermakelijke film, gebaseerd op een echte gebeurtenis. De jonge Schotse nationalist Ian Hamilton vat het plan op om de legendarische Stone of Destiny, waarop de Schotse koningen werden gekroond, terug te halen naar Schotland. De steen werd bewaard in Westminster Abbey. Na een amateuristische maar succesvolle inbraakpoging wordt de steen inderdaad gevonden!


Waardering 8

Peter Rabbit

(film 2018)

Peter Rabbit, het prachtige, verhaal van Beatrix Potter, komt dit jaar in een moderne filmversie terug. De trailer ziet er veel belovend uit. Niet meer de romantische, soms licht wrede verhaaltjes uit het origineel. Maar een moderne, snelle animatie film met Disney achtige allure en humor. Een hedendaagse interpretatie van een 100 jaar oud verhaal. We hebben er meer goede voorbeelden van gezien (Sherlock Holmes bijvoorbeeld). Alhoewel de originele verhalen wereldwijd nog steeds miljoenen kinderen boeien en ontroeren, kan een moderne invalshoek helemaal niet kwaad. We wachten vol spanning af. Dit voorjaar in de Nederlandse bioscoop

Jimmy’s Hall    (film 2014)

Jimmy Gralton moet vluchten naar de VS en keert na 10 jaar terug naar Ierland om voor zijn moeder te zorgen. Hij blaast het plaatselijke wijkgebouw (hall) nieuw leven in door het met vrienden op te knappen en Amerikaanse muziek en dans te introduceren. De pastoor voorziet een slechte invloed van Jimmy's Hall op zijn kudde en trekt ten strijde tegen Jimmy.

Een film met prachtige beelden van Ierland en een kijkje in de Ierse samenleving van de jaren dertig waar de Katholieke kerk oppermachtig is en de klassentegenstellingen groot. Goed acteerwerk, mooie cameravoering maar een matig uitgewerkt verhaal. Voor de Ierland liefhebber en belangstellende wel goed te doen.

Tamara Drew (Film 2010)

Lekkere feelgoodmovie. Lelijk eendje Tamara Drewe keert terug naar haar geboortedorp en weet met haar pikante verschijning en optreden de hoofden van de bewoners van het pitoreske Engelse dorpje, flink op hol te brengen.


waardering: 7

Inspector Lewis (serie 2006-2015)

Een spinoff van inspector Morse en geheel in de traditie van Morse: Het prachtige Oxford als decor, ingewikkelde plots die zich vaak in de universitaire wereld van de collages afspelen maar vooral: twee mannen die elkaars tegenpolen zijn en elkaar toch perfect aanvullen. Fantastische serie waar nu het negende seizoen wordt uitgezonden. Tevens het laatstn seizoej. Acteur Laurence Fox ( Hathaway in de serie) woont inmiddels in de VS en kan moeilijk tijd vrijmaken voor nieuwe afleverngen.


waardering: 9

Lady in the Van (film 2015)

Heerlijke film met Maggie Smith (bekend uit Harry Potter en Downton Abbey). Deels gebasseerd op de autobiografie van Alan Bennett. Over een schrijver in Londen die zich tegen wil en dank bekommert over een zwerfster die woont in een oude bestelbus. Uiteindelijk zal zij 15 jaar op zijn oprit voor huis bivakkeren. Langzaam aan wordt haar dramatische verhaal duidelijk. Prachtig karakterspel Dame Maggy Smith en Alex Jennings.

Suffragettes

(film 2015)

De film suffragettes (2015) gaat over de opkomst van de emancipatie beweging in het begin van de 20e eeuw in Engeland. Na een periode van geweldloos verzet kiezen een aantal leden voor het afdwingen van kiesrecht op een geweldigdadige manier. Oa met Carey Mullligan, Meryll Streep en de altijd geweldige Helena Bonham Carter.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=056FI2Pq9RY

waardering? 7

Gosford Park (film 2001)

George Gently (serie)

Een van de betere Engelse detectives .Speelt zich af in de jaren zestig in en rond Durham. Een boeiende vader-zoon relatie tussen Gently en zijn sergeant John Bacchus. Steeds met intrigerende thema's uit de jaren 60 die verrassend actueel zijn. Wordt uitzonden op Canvas en door de KRO op NPO 1 of 2.


Waardering? 9

De film wordt beschouwd als de voorloper van Dowton Abbey. Ook geschreven door Julian Fellowes, de locatie is ook een Engels landhuis, de tijd is ook tussen de wereldoorlogen en het thema is ook het leven upstair and downstairs. Fantastische cast met oa Michael Gabon, Maggie Smith en Stephen Fry. Een moordcomplot dat dat vanuit het perspectief van de bedienden wordt verteld. Maar veel interessanter zijn de onderlinge verhoudingen, scherpe dialogen, de decadentie en de klasse tegenstellingen. Iets gedateerd maar nog steeds een geweldige film. 1 Oscar (6 nominaties), 2 BAFTAs en een Golden Globe!

trailer:


waardering: 7

Plaats hier je eigen film/tv tips

The boat that Rocked (film 2009)

Lekkere comedie over een illegaal radiostation dat in de jaren 60 popmuziek uitzend vanaf de Noordzee. Bill Nighy (een favoriete acteur van ons) 'leidt" een groep wonderlijke, exentrieke discjockeys en probeert het station in de lucht te houden ondanks tegenwerking van de overheid. De film is losjes gebasseerd op het verhaal van het populaire "piraten" station: Radio Caroline.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=XnQc3lO4JDs

waardering: 8

.

Wat is het geheim van Drew?


Drew Pritchard is een antiek handelaar uit Conwy in Wales. Met zijn programma Salvage Hunter weet hij een grote groep fans aan zich te binden. Wat is het geheim van Drew? Hij rijdt heel Groot Brittannië door met zijn vriend en assistent Tee en komt zo op de meest prachtige, onverwachte plekken. Grote landhuizen, oude kostscholen maar ook verzamelaars en oud ijzer handelaren. Hij vindt er de prachtigste voorwerpen: oude stoelen, lampen, letter (!) en veel bijzondere en unieke voorwerpen. Het grote geheim van Drew is echter zijn ontwapende manier van onderhandelen over de prijs. Als hij de vraagprijs te laag vindt, biedt hij meer. Als hij vindt dat een voorwerp bij de plek hoort waar hij het vindt, koop hij het niet. Show? Voor een deel maar toch prachtige televisie. Vanaf 11 september een nieuwe serie Salvage Hunter op Discovery.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=T2ATEhvPkzI

waardering: 8

.

James Herriot

(serie)Alf Wight (James Herriot) werd 100 jaar geleden geboren. Zijn ouders verhuisden al snel naar het Schotse Glasgow. Alf’s moeder gaf pianoles en zijn vader werkte op de scheepswerf. Alhoewel Alf zelf altijd volhield dat zijn vader pianist was bij de (stomme) film. De Wight’s hadden het niet breed maar wisten het voor elkaar te krijgen hun zoon te laten studeren.. Na zijn studie ging Alf werken als veearts voor Donald Sinclair in Thirsk, Yorkshire. Alf schreef een boek over zijn belevenissen als veearts voor de Tweede Wereldoorlog en probeerde dit jarenlang bij uitgevers gepubliceerd te krijgen. Uiteindelijk lukte dit. In If Only they could talk beschrijft Alf zijn avonturen tussen de nurkse Yorkshire boeren en zijn belevenissen met de broers Sinclair die hij Siegfried en Tristan Farnon noemde. Zelf nam hij het pseudoniem James Herriot aan. Eigenlijk de naam van een voetbalspeler van Birmingham City. Langzaam aan groeide de bekendheid van James Herriot. Een Amerikaanse uitgever had het boek maanden ongelezen op zijn nachtkastje liggen, tot zijn vrouw het toevallig oppakte, fragmenten las en dol enthousiast werd. James Herriot werd een enorm succes in de VS. En nadat de BBC de verhalen van James ging verfilmen in de tv serie All creatures great and small, werd de sympathieke veearts wereldwijd bekend en geliefd. Honderdduizenden toeristen bezochten de Yorkshiredales die James zo kleurrijk beschreef. Ondanks zijn succes bleef Alf zijn hele leven werken als veearts tot hij in 1990 overleed.

(nu opnieuw uitgezonden op ONS)