Very British reistips

noord-Engeland


De mooiste treinreis en haar heldenDe spoorbaan tussen Settle en Carlisle loopt dwars door de Yorkshire Dales en wordt wel gezien als de mooiste spoortraject in Engeland. De lijn voert door 22 tunnels en over verschillende viaducten waarvan die van Ribblehead het meest indrukwekkend is. Het is een prachtige tocht en een prima dagbestemming door een geweldig landschap, langs mooie dorpen en mysterieuze stationnetjes.De lijn kent verschillende “helden”. In de eerste plaats de bouwers die de lijn hebben aangelegd vanaf 1870. Het rauwe klimaat en het ruige landschap eiste heel wat slachtoffers onder de bouwers. De bekendste held is echter de border collie Ruswarp De hond “tekende” met een afdruk van zijn poot een petitie voor het behoud van de spoorlijn. Toen zijn eigenaar in 1990 niet terugkeerde van een wandeling lang de spoorbaan met Ruswarp, werd een zoekactie op touw gezet. Tevergeefs. Elf weken later werd zijn lichaam gevonden. Ruswarp had al die weken bij zijn lichaam gewaakt. Als eerbetoon heeft Ruswarp een standbeeld gekregen bij het station van Garsdale.Knaresborough heeft niks en toch allesOp een uurtje rijden van Hull vind je het plaatsje Knaresborough. Het stadje heeft geen roemruchte geschiedenis, heeft geen grote historische personen voortgebracht en heeft geen grote attracties. Toch heeft Knaresborough alles wat je van een Yorkshire village mag verwachten: middeleeuwse straten, een heerlijk dorpsplein, de oudste apotheek van het land, een ruine van een kasteel, een Victoriaans station en………. Een fantastisch uitzicht op het viaduct over de rivier The Nidd. Een rivier waar je heel romantisch met een roeiboot over kunt peddelen. Kortom: meer dan een bezoek waard! En als je gelukt heb zie je de raven op het gazon voor het kasteel!


De mooiste kamer in Engeland
Wat is de mooiste kamer van Engeland? We hebben veel prachtige kamers gezien: in paleizen, in landhuizen gewoon bij Engelsen thuis. Maar we zijn er uit: de mooiste kamer is The White Drawing Room van Blackwell house aan het Lake Windemere.


Blackwell house is het perfecte Arts and Crafts huis. Ontworpen door Baillie Scott voor de rijke brouwer Edward Holt uit Manchester. Het huis dat in 1900 werd opgeleverd, was bedoeld als vakantiewoning voor de familie Holt. Zij hebben er niet veel gebruik van gemaakt en zijn er na de dood van hun zoon in de Eerste Wereldoorlog nooit meer geweest. Het huis was verlaten. In en na de Tweede wereldoorlog werd het gebruikt als school. Daarna werd het kantoor en werden de prachtige wandpanelen en haarden weggewerkt achter zachtboard.

Gelukkig is het gered en nu is dit meesterwerk van 20e eeuwse architectuur te bezoeken. En ook de mooiste kamer: met een uitzicht op het meer en met perfecte verhoudingen, licht en sfeervol. De mooiste kamer van Engeland!

Victoriaans vernuft: De Anderton Boat liftDe Victoriaanse tijd was een glorietijd voor Engeland en leidde tot veel creativiteit op technisch gebied. In Cheshire lag een grote uitdaging. Twee belangrijke waterwegen lagen op korte afstand van elkaar maar er was een hoogte verschil van ruim 50 meter. Hoe moest dit verschil overbrugd worden? De “Victorians” bouwden een lift! Een enorme ijzeren constructie met twee waterbakken. De schepen voeren de bak binnen en werden met de lift naar boven of beneden gebracht. De twee bakken werkten als contragewicht en werden ondersteund doormiddel van een ingenieus water hydrauliek systeem.


De lift was tot de jaren 70 van de 20e eeuw in gebruik maar raakte in verval. Uiteindelijk werd besloten het gevaarte te slopen maar een groep liefhebbers wist een flink bedrag bij elkaar te brengen voor de restauratie. Nu is de lift weer in gebruik. En het is mogelijk om te plekke in een boot te stappen en opnieuw met de enorme lift 50 meter af te dalen! Een indrukwekkende ervaring.

Roots Alice in Wonderland in RiponHet bijzondere verhaal van Alice in Wonderland door de auteur Carol Lewis is mede geïnspireerd door een koorbank in de kathedraal van Ripon. Carol Lewis’ vader was in de 19e eeuw verbonden aan de kathedraal in het plaatsje Ripon, In zijn jeugd bezocht de jonge Carol Lewis regelmatig de kathedraal en daar moet hij ook de bijzondere, middeleeuwse koorbanken hebben gezien. Eén bankje in het bijzonder geeft de connectie aan tussen Lewis en Ripon. Hierop is een griffioen te zien die achter een konijn aan jaagt. Een ander konijn vlucht in een konijnenhol. De passage van Alice die in het konijnenhol verdwijnt, lijkt een exacte kopie van het 500 jaar oude houtsnijwerk. Dat geldt ook voor de afbeelding waar Alice krimpt na het eten van een paddenstoel.


Mysterieus dorp inspiratie voor Brontë's


Wycoller is een bijzondere en mysterieuze plek. Over de rivier liggen drie eeuwen oude bruggetjes: 'Pack-Horse Bridge', 'Clapper Bridge' en 'Clam Bridge'. De laatste is zeker 1000 jaar oud. Daarnaast staat in Wycollar de ruïne van een oud landhuis: Wycoller Hall. Het verhaal gaat dat het er spookt (uiteraard!) en dat huis door een grote brand tot ruïne is vervallen. De brand was aangestoken door een krankzinnige vrouw die op de zolder woonde. De gezusters Brontë kwamen regelmatig in Wycoller voor korte vakanties. En hier komen de twee verhalen bij elkaar. In Charlotte Bronëe’s boek “Jane Eyre” wordt het huis van mr Rochester in brand gestoken door zijn krankzinnige echtgenote. Waar zou Charlotte haar inspiratie vandaan hebben gehaald?

Wycollar ligt 5 km ten oosten van Colne, ten zuiden van Skipton (Yorkshire) Het is een beschermd dorpsgezicht waar je niet met de auto kunt komen. De korte wandeling vanaf de parkeerplaats is echter zeer de moeite waard

Veeveiling annex theater in SkiptonHet lijkt een scene uit Jambers: door de week is het een veeveiling, maar in het weekend verandert het in een heus theater. Het kan! In Skipton. Daar worden wekelijks koeien en schapen verhandeld. Maar in het weekend regeert Shakespeare, Becket en Andrew Lloyd Webber. Zowel de veeveiling als het theater zijn te bezoeken en in beide gevallen geldt: het is een bijzondere ervaring!

Calke Abbey: Een unieke tijdscapsule
De National Trust bezit veel geweldige landhuizen. Vaak te bezoeken en meestal prachtig ingericht. Een heel bijzonder huis is Calke Abbey. Geen gelakte vloeren, dure inrichting, strak geverfde kozijnen en kostbaar antiek deze keer. Calke Abbey werd tot 1981 bewoond door de excentrieke Charles Harpur-Crewe. Hij had nauwelijks contact met anderen en had jaren min of meer alleen in het enorme huis gewoond. Hierdoor was een tijdscapsule ontstaan van een eind 19e eeuws landhuis waar sindsdien niets meer is veranderd, verbeterd, gerestaureerd of opgeknapt. De National Trust besloot toen ze het huis kocht niet te gaan restaureren maar te conserveren.

Hierdoor is een zeer bijzonder huis ontstaan waar de tijd stil heeft gestaan. Met rommelkamers, bediendenruimtes, vervallen muren, spinnenwebben en krakende vloeren. Uniek in zijn soort.


TanHill Inn: de hoogst gelegen pubDe Tan Hill Inn is de hoogst gelegen pub van Engeland. De weg naar Tann Hill is verrassend. Je rijdt door een desolaat landschap waar niemand woont en waar je hooguit af en toe een schaap tegenkomt. Dan doemt onverwachts de Tan Hill Inn op. Met een beetje geluk wordt je begroet door het huisschaap. En binnen is het druk! Alhoewel de Tan Hill een eenzame plek is weten wandelaars, locals en toeristen de 17e eeuwse pub goed te vinden. En te waarderen! Het interieur is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd en biedt nog steeds de warme gezelligheid met het zware, lage balkenplafond, de stenen vloeren en het openhaardvuur. Terug in de tijd! Oorspronkelijk werd de Tann Hill vooral bezocht door de mijnwerkers uit de naburig gelegen kolenmijn. Nog steeds stoken ze op kolen uit deze mijn. De pub ligt op de route van de PenineWay. Een lage afstandspad van 463 kilometer van het prachtige Peakdistrict door Yorkshire. Wandelaars van de PenineWay hebben een eigen gastenboek in De Tan Hill Inn. Quote van een wandelaar die eindelijk de pub had bereikt: Died three days ago, feet still walking”. Een bezoek aan de Tann Hill is een bijzondere (pub)beleving!

Vanaf Reeth (Yorkshire dales), volg de Long caseway/pennine way

link: http://tanhillinn.com/

Zeeglas uit Seaham
In Seaham, een kleine kustplaats ten zuiden van NewCastle, stond tussen 1850 en 1921 de Londonderry Bottleworks. Een Victoriaans fabriekscomplex dat in de glorietijd een van de belangrijkste producenten van glazen flessen was. De scherven en het restafval van het glas werd in de Noordzee gekieperd. Weg is weg. Of toch niet? Nee, nog steeds spoelt dit glas, prachtig gladgeslepen door de zee, aan op het strand van Seaham. Dagelijks zie je daar Engelsen op zoek naar de Diamanten van Seaham. Ga zelf ook eens een uurtje zoeken en wie weet!

Seaham ten zuiden van NewCastle

Dracula's wieg stond in WithbyVeel mensen denken dat graaf Dracula in Transsylvanië is geboren. In de roman van Bram Stoker komt de graaf inderdaad uit Transsylvanië maar de auteur heeft zijn inspiratie opgedaan in het Engelse Withby . Dit vissersdorp wordt gedomineerd door de ruïne van een middeleeuws klooster en st Mary’s church. Als de mistflarden vanaf de Noordzee over Withby drijven en de wind giert langs de vervallen kloostermuren, is het decor voor een sinistere horror compleet. In 1890 verbleef Bram Stoker enige tijd in Withby waarna hij zijn wereldberoemde roman Count Dracula schreef. Wie nu Withby bezoek begrijpt waar Stoker de inspiratie vandaan haalde voor zijn duistere verhaal.

Als je naar Withby gaat, sla dan de nieuwe stad over en ga naar de sfeervolle oude stad. Beklim de 199 treden lange trap naar de kerk en het klooster en snuif de sfeer op die Stoker zo treffend neerschreef. Zowel de kerk, met een van de mooiste begraafplaatsen van Engeland, als de ruïne van het klooster zijn fantastisch.

(Wthby in de Yorkshire Moors tussen Hull en Newcastle)

www.zeemaps.com/view?group=3037744&x=-3.015220&y=54.464721&z=10

Opnieuw familiedrama op Castle HowardCastle Howard is twee keer het décor geweest voor de verfilming van de roman Bridgehead Revisited van Evelyn Waugh. In 1982 voor de magistrale TV serie en in 2008 voor de film.. Het prachtige verhaal over een aristocratische katholieke familie in verval, komt volledig tot recht in dit onovertroffen decor. Castle Howard is nog steeds het mooiste huis in zijn soort dat wij bezocht hebben. Het wordt al ruim drie honderd jaar bewoond door de familie Howard die het huis heeft gevuld met klassieke beelden, prachtig meubilair en onschatbare kunst.


Pikant detail: de dramatische geschiedenis van de familie en het huis heeft recent een vervolg gekregen door een “familie coup” waarin de jongste zoon zijn broer uit het huis heeft gezet en de leiding van de estate heeft overgenomen. Zeker bezoeken als je in de buurt bent!

(bij Malton ten noorden van York)

Shrewbury: Verborgen parel!
Minstens zo mooi als York maar zonder toeristen. Shrewsbury staat niet prominent in de reisgidsen maar is een bezoek meer dan waard! De geboortestad van Charles Darwin is gelegen in de lus van de rivier de Severn. Rijk geworden in de 14e en 15e eeuw door de wolhandel. De stad staat vol monumenten, bezit een kasteel en een beroemde abdij waar de verhalen van Broeder Cadfeal zijn opgenomen. Slenterend door de smalle straatjes, waan je je nog


steeds in de middeleeuwen. De charme van Shrewbury wordt verstrekt door de afwezigheid van drommen toeristen. Bijzonder: op het kerkhof van St Chad Church ligt het graf van Ebenezer Scrooge, de gierige hoofdpersoon uit “A Christmas Carol” van Charles Dickens. Daar geplaats voor een filmopname maar nooit verwijderd!


Klik op de kaart om naar het interactieve kaart van noord-Engeland te gaan