Very British

Praktisch

Wat betekent Brexit voor jou als toerist?

Het valt mee zoals het nu lijkt. Er zullen zaken veranderen, het wordt allemaal wat ingewikkelder maar Brexit of geen Brexit: het blijft een prachtig en bijzonder land. Dus gewoon blijven gaan. De belangrijkste Brexit consequenties voor jou als toerist op een rij:


1 Paspoort of Europese ID kaart?

Paspoort is verplicht!.*

2 Visum of niet?

Voor een verblijft tot 3 maanden is geen visum nodig.*

3 Zijn er extra grens controles?

Ja, zeker rekening mee houden.*

4 Mag ik alles mee (terug)nemen?

Nee. Hier zullen regels voor komen. Dierlijke producten mogen niet mee. Dit geldt ook voor planten en bepaalde zaken met een culturele waarde. Voor overige producten zal een bepaalde maximale waarde gelden voor vrije in- of uitvoer.*

5 Kan ik gebruik maken van de Britse gezondheidszorg.

Nee. Dit is een Europees recht. Informeer hiervoor straks bij je (reis)verzekeraar.*

6 Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. Je Nederlandse/Belgische rijbewijs is voldoende.*

7 Kan ik mijn huisdier meenemen?

Hier komen nieuwe regels voor.* Raadpleeg vooral de informatie van de overheid

8 Blijven de Europese regels voor telefoon gebruik en roaming van toepassing?

Vodafoon heeft aangekondigd de tarieven ook na de Brexit niet te wijzigen. Ook KPN en Lebara zullen vooralsnog de Europese tarieven voor het VK handhaven.*


(*: LET OP: Dit zijn de belangrijkste wijzigingen zoals het nu lijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Laat je goed informeren door de bevoegde instanties)Handige link: Reistips rijksoverheid

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/veranderingen-voor-nederlanders-in-2021-na-de-brexitMet kinderen naar Engeland? Doen!


10 redenen waarom je met kinderen naar de UK op vakantie kunt gaan:

1 De reis is kort. Op de boot begint het avontuur

2 De bootreis is spannend. Aan boord is van alles te doen.

3 Het weer in de UK is vergelijkbaar met Nederland. Geen 40 graden dus!

4 Elk dorp en elke stad heeft een prachtige speeltuin waar je prima een paar uurtjes kunt door brengen met kleine kinderen.

5 In de UK ben je nooit ver van de kust. Overal zijn strandjes. Heerlijk schelpen en stenen zoeken.

6 De UK staat vol met spannende kastelen en kasteelruïnes. De droom van elk kind.

7 Go Ape. Overal te vinden. Spannende klimparken door de bomen.

8 Hiken door de prachtigste natuurgebieden

9 Shoppen in trendy steden.

10 Bezoek filmlocaties. In de UK zijn ontelbare films opgenomen. Van Harry Potter tot Jane Austin. Van Peter Rabbit tot Game of Thrones. Zie ook: www.themoviemap.com/


Naar GB, ferry en tunnel


Vanuit Nederland

IJmuiden-NewCastle. DFDS

Vaart 's nachts. Binnen twee uur rijden van huis, begint je vakantie. Ideaal als je naar Noord-Engeland en Schotland wil. Niet goedkoop

http://www.dfdsseaways.nl/

Rotterdam-Hull. P&O

Vaart 's nachts. Als je wakker wordt ligt de boot in Hull. Ideaal als je naar Noord Engeland of Wales gaat. Duur maar handig en comfortabel.

http://www.poferries.com/

Hoek van Holland- Harwich. Stenaline

Prima overtocht. Snel. Een nieuwe boot met uitstekende hutten inclusief tv. Handig als je naar Londen of Cotswolds en zuid Wales gaat. Vaart overdag (goedkoop) en 's nachts (hut verplicht). Voordeligste van de drie.

http://www.stenaline.nl/


Vanuit Belgie

Oostende- Ramsgate

Bestaat helaas niet meer

Zeebrugge-Hull

bestaat niet meer


Vanuit Frankrijk

Duinkerken-Dover. DfDS

Uitstekende overtocht. Vriendelijk geprijst, snel en vaart meerdere keren per dag (en nacht). Wel veel problemen met vluchtelingen die hier de oversteek wagen.

http://www.dfdsseaways.nl/

Calais-Dover. Eurotunnel

Snel en redelijk betaalbaar. In een half uurtje sta je in Engeland. Goed alternatief voor Ferry.

http://www.dfdsseaways.nl/

Verblijf

Campings

Zijn er in overvloed. Verwacht niet de standaard die we in Nederland hanteren. Vaak zijn de campings netjes en eenvoudig. Een aparte categorie is de caravan parken. De parken zijn een typisch Brits verschijnsel. Caravans zijn keurig maar staan dicht op elkaar gepakt. Niet van schrikken. gewoon een kwestie van aanpassen. Vaak is er op het park typisch Engels vertier: speelhallen, karaoke en bingo. Fascinerend om eens mee te maken.

Bed & Breakfast

B&B's zijn er in allerlei soorten en maten. Reguliere prijs ca 80-100 euro per nacht voor een kamer. Het ontbijt vinden wij altijd een traktatie. Je kunt kiezen tussen continental of Full English breakfast. En daar kies je natuurlijk voor: eieren, spek, worstjes, gebakken tomaten en witte bonen. Je kunt er de hele dag op leven!

Pubs and Inn's

Veel pubs hebben ook enkele kamers te huur. Wel wat lawaaiig maar je zit midden in het publeven. De maaltijden zijn er vaak uitstekend en goed betaalbaar. Leuk om een keer te doen

http://www.stayinapub.co.uk/

Self catering holiday cottages

Geniet onze voorkeur. Als je goed zoekt vind je zo'n echte Engels cottage met Aga fornuis, open haard, bloemetjes gordijnen en oorfauteuils. Vanaf ca 400 euro per week.


http://www.cumbrian-cottages.co.uk/

http://www.holidaycottages.co.uk/

http://www.cottagesdirect.co.uk/

Het weer

"Het weer" is voor veel mensen die naar Engeland willen, een obstakel. Toch is het weer niet heel problematisch en erg vergelijkbaar met Nederland. Wil je drie weken aan het strand liggen, dan moet je ergens anders naar toe gaan. De maanden juli en augustus zijn vaak prima. En denk aan wat de Engelsen zeggen: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!

Engeland

Het zuid-oosten (Kent) en zuid-westen (Cornwall) staan onder invloed van zuidelijke stromingen en hebben een mild klimaat. Naarmate je meer naar het noorden gaat wordt het wat koeler en het weer ovoorspelbaarder. Wales is nat en in het Lakedistrict valt de meeste regen. Don't care. Neem een jasje mee en geniet!

Schotland

Vangt veel regen voor Nederland op. In de winter kan het ronduit bar zijn. Laat je er niet door tegen houden. Je hebt ook prachtige dagen en de omgeving maakt zo veel goed!

Ierland

Verrassend genoeg heeft ierland een heel mild klimaat. Je ziet door heel Ierland palmbomen! Het is er nooit heel warm of heel koud. Vaak heb je elk weertype op een dag. Even regen, even zon, even bewolkt. Trui aan en gaan!


Links rijden

Ik kan maar een ding zeggen: het valt heel erg mee. Vaak is het "go-with-the-flow" en rijd je gewoon achter een Engelsman aan. Kritische momenten? Als je 's ochtends weg rijdt. Bij opritten (waar komt het verkeer vandaan?) En als je geconcentreerd bent op het zoeken van de juiste weg in steden. Tip: samen goed opletten en kop erbij houden. Links rijden is geen probleem.Koplampen afplakken

Om te voorkomen dat je de Britten met je Europese koplampen in de ogen schijnt, moet je je eigen lampen afplakken. Je kunt hiervoor peperdure stickers krijgen maar een rolletje zwart plakband van de Action werkt ook. Hoe je plakt? Zie hieronder

Goedkoop tanken

Tanken kan je het beste doen bij de grote supermarkt ketens Tesco, Morisson en Sainsbury's. Zij rekenen de laagste prijs voor benzine en diesel. Scheelt vaak wel 10 pence per liter.

Electriciteit

Alle Nederlandse electrische apparaten (ook laders) zijn te gebruiken in Groot Brttannië. Houd er wel rekening mee dat de Engelse stekkers anders zijn. Bij de ANWB en reiswinkels zijn wel verloopstekkers te krijgen. Tip. Neem een verloopstekker en een verlengsnoer met meerdere insteekpunten mee. Zekere als je meerdere telefoons, de cameras, laptops etc wilt opladen.

Let op: het Britse stopcontact heeft altijd een aan en uit knopje.


Reisorganisaties

Er zijn enorm veel reisorganisatie die reizen naar Groot Brittannië organiseren. Overigens kan je prima zelf via internet huizen, campings en hotels boeken. Bevalt ons nog het beste. Toch enkele organisaties waar wij goede ervaringen mee hebben;

Meet the British

Prachtige themareizen voor scherpe prijzen. Van Harte aanbevolen


Pharos reizen (ANWB)

Prima organisatie. Veel rondreizen langs mooie gebieden en steden. Altijd goed verzorgd. Let op: overtocht niet altijd inbegrepen.
http://www.pharosreizen.nl

ScanBrit

Veel mooie rondreizen met verblijf in hotels, B&B's of caravan parken. De parken zijn een typisch Brits verschijnsel. Caravans zijn keurig maar staan dicht op elkaar gepakt. Niet van schrikken. gewoon een kwestie van aanpassen. Vaak is er op het park typisch Engels vertier: speelhallen, karaoke en bingo. Fascinerend om eens mee te maken.

http://www.buroscanbrit.nl/vakantie/engeland

Geld

Groot Brittannië is een duur land. Entree, voeding, alcohol etc is flink aan de prijs. Je geeft een pond ongeveer als een euro uit terwijl de koers hoger ligt. Na de aankondiging van de Brexit is de koers van de pond flink gedaald. Gunstig voor ons! Toch blijft het aantrekkelijk zelf afvast wat dingen mee te  nemen uit Nederland. Wissel geen ponden in Nederland. De geldautomaten (ATM) hanteren de beste koers en zijn door het hele land te vinden. Bovendien kan je overal betalen met je Nederlandse bankpas

Links:

actuele koers: http://www.wisselkoers.nl/britse_pond

Engelse maten

De Britten hanteren nog vollop het Imperiale stelsel. Dus geen meters, liters en kilo's maar miles, stones en fluid ounce.

een klein overzicht
Lengtematen
1 inch = 2,5 cm
1 foot = 30,5 cm
1 mile = 1,6 km

Vloeistofaanduiding
1 fl. oz. = 29,6 ml
1 p. = 20 fl. oz. = 570 ml
1 gal. = 160 fl. oz. = 4,546 ltr

Gewichtsaanduiding
1 oz. = 28,35 g
1 lb. = 16 oz. = 450 g
2,2 lb. = 35 oz. = 1 kg

1stone=6,4 Kg

Afkortingen                                                                    fl. oz. = fluid ounce
p. = pint
gal. = gallon

z. = ounce
lb. = pound