Zuid- Engeland
Het prachtige stadje
Corsham is een bezoek meer dan waard. Niet alleen omdat het marktstadje vol
staat met de kenmerkende Cotswolds huizen. Maar verbaas je er niet over als je,
wandelend door Corsham, ongebruikelijke inwoners tegen komt: De Pauwen van Corsham.
Tegen het centrum van Corsham ligt het prachtige landgoed Corsham Court. Hier worden onder andere ook pauwen gehouden. Maar de vogels hebben hun leefgebied uitgebreid tot in het centrum van het stadje. Kijk dus niet vreemd op als je af en toe een pauw met jongen tegen komt of een pauwen haan. Maar wees voorzichtig!. Er zijn verschillende incidenten bekend waarin een pauw zich weerspiegeld zag in de glimmende lak van een auto en in de veronderstelling dat hij een concurrent zag, met zijn scherpe klauwen in de aanval ging met een flinke lakbeschadiging als gevolg.
Corsham dus: bekend van films als Poldark, Harry Potter en The Remains of the day, maar vooral ook de thuishaven van de Pauwen van Corsham.
De eeuwenoude stad Exeter staat vol historische monumenten. Maar de stad heeft ook een hedendaagse kant door street artists de kans te geven. Een van de meest pakkende voorbeelden is het indrukwekkende portret van Hollie Jay in de Highstreet. Het lijkt geschilderd maar niks is minder waar. Het portret is uitgehakt in het pleisterwerk van de muur. Pas als je dichtbij staat ontdek je dat deze techniek is toegepast door de streetartist Vhils.
Vhils is de handtekening van de Portugese kunstenaar Alexandro Farto die de techniek van etsen vaak toepast. Dit werk is gemaakt in opdracht van de gemeente en de huidige eigenaar van het gebouw: Urban Outfitters.En wie is HollieJay die hier zo indrukwekkend mooi is geportretteerd? De inwoners van Exeter mochten zelf ideeën aandragen voor het onderwerp van het kunstwerk. Hollie Jay Storer, inwoonster van Exeter stuurde foto’s van zichzelf in en Vhils besloot haar inzending te kiezen als het object van zijn prachtige kunstwerk.
De oevers van de rivier The Severn hebben zwaar te lijden onder erosie. De Engelsen hebben hier een creatieve en duurzame oplossing voor gevonden: Vanaf 1919 laten ze onbruikbaar geworden schepen stranden op de oevers van de Severn. In de scheepswrakken blijft slib achter waardoor ze een uitstekende buffer vormen tegen verdere afkalving van de oevers. Een praktische oplossing!
Het levert bovendien een bijzonder plaatje op. Inmiddels liggen er zoveel wrakken dat het gebied de grootste collectie historische schepen van Engeland bevat. Sommige schepen zijn zo goed als vergaan. Alleen een naamschildje herinnert nog aan hun laatste rustplaats. Soms steken er nog een aantal metalen onderdelen uit de grond. Andere schepen zijn nog zo goed als intact maar wel volledig opgenomen in het landschap. Het geheel is een uitstekende broedplaats en fourageergebied geworden voor allerhande vogels. Een unieke plek!
Het wordt wel de “grandest “Churchyard” van Engeland genoemd: het terrein met grafstenen rond de Saint Mary kerk in Painswick. Niet alleen vanwege de prachtige, eeuwen oude grafmonumenten maar vooral vanwege de taxusbomen. 99 stuks maar liefst. Zorgvuldig geknipt in organische vormen. De hele plek krijgt hierdoor een sprookjeachtige, surrealistische uitstraling. Het is echt een wonderbaarlijk gezicht. De legende wil dat de duivel eist dat er nooit meer dan 99 taxusbomen mogen staan in Painswick. Toen de kerkgemeente in het jaar 2000 een taxusboom kreeg aangeboden ter ere van het millennium jaar, stond zij voor een dilemma. De boom planten en daarmee de toorn van de duivel oproepen? Men besloot de legende en het bijgeloof te negeren en de boom toe te voegen aan de 99 soortgenoten. Dat leek goed te gaan tot een grote overstroming in 2007 een van de taxusbomen deed knappen. Nu staan er dus weer 99 stuks. De duivel uitdagen? Onbegonnen werk!
De jonge Christina Carpenter was zo devoot dat ze zich vrijwillig liet inmetselen in de kerk van het dorpje Shere in Surrey. Nadat was vastgesteld dat Christina een smetteloze reputatie had en bovendien maagd was, gaf de bisschop van Winchester toestemming haar in te metselen. Ze kreeg een cel in de kerk. Na drie jaar vrijwillige opsluiting werd Christina echter buiten haar cel aangetroffen. Ze riskeerde hiermee excommunicatie en nadat ze de paus had geschreven werd ze opnieuw ingesloten in haar cel. Dit keer werd ook de deur dichtgemetseld en had ze slecht een smalle opening waardoor ze het altaar kon ziet en een opening waardoor ze de communie kon ontvangen.
Hoe het met Christina is afgelopen is niet bekend. Maar het kijkgat en de communie steen zijn nog steeds te zien in de kerk van Shere. Het verhaal van Christina stamt uit de 14e eeuw maar Shere is een van de mooiste Engelse dorpen en ook nu een bezoek meer dan waard.
Het is een vreemde ervaring: als je via een heuvelachtige landschap The Fens binnen rijdt, heb je het gevoel dat je terug bent in Nederland; kanalen, sloten, groene, vlakke weilanden en molens. Een puur Hollands landschap in Engeland!
Hoe zit dat? Het veengebied is drooggelegd door een paar honderd Hollandse emigranten. onder leiding van de Zeeuwse waterbouwkundige Cornelis Vermuyden,. En zij deden gewoon hetzelfde truckje als thuis. Met als resultaat: een Hollandse polder!. Nog steeds hoor je veel Hollandse namen in The Fens. Met Cornelis Vermuyden liep het niet goed af. In eerste instantie werd hij in de adelstand verheven voor zijn werk. Maar het afwateringssysteem van The Fens werkte niet perfect. Cornelis raakte in financiële problemen en eindigde hierdoor in de gevangenis.
The Fens:Hollands polder in the UK
Het is een vreemde ervaring: als je via een heuvelachtige landschap The Fens binnen rijdt, heb je het gevoel dat je terug bent in Nederland; kanalen, sloten, groene, vlakke weilanden en molens. Een puur Hollands landschap in Engeland!
Hoe zit dat? Het veengebied is drooggelegd door een paar honderd Hollandse emigranten. onder leiding van de Zeeuwse waterbouwkundige Cornelis Vermuyden,. En zij deden gewoon hetzelfde truckje als thuis. Met als resultaat: een Hollandse polder!. Nog steeds hoor je veel Hollandse namen in The Fens. Met Cornelis Vermuyden liep het niet goed af. In eerste instantie werd hij in de adelstand verheven voor zijn werk. Maar het afwateringssysteem van The Fens werkte niet perfect. Cornelis raakte in financiële problemen en eindigde hierdoor in de gevangenis.
Bill Gates, de oprichter van Microsoft staat in onze tijd bekend als een groot ondernemer en filantroop. Maar in het 20e -eeuwse Engeland had William Morris minstens dezelfde en misschien wel een grotere reputatie. Morris begon op 16 jarige leeftijd met het repareren van fietsen. Al snel maakte hij zijn eigen motorfietsen en in 1912 bouwde hij zijn eerste auto de Bullnose Morris. Hij introduceerde naar het voorbeeld van Henry Ford massaproductie technieken en zo rolden er in 1926 56.000 Morris cars van de band. Als snel werd William Morris een van de rijkste mannen van Engeland. Maar Morris was meer.
Inmiddels verheven tot de adelstand doneerde William Lord Nuffield kapitalen aan goede doelen. Toen hij op de radio een programma hoorde over het positieve effect van De IJzeren Long op polio patiënten, een wijdverspreide en gevreesde ziekte in het Engeland van de mid-twintigste eeuw, besloot hij een deel van zijn autofabriek om te bouwen voor de productie van de Ijzeren Long. De Nuffield Long werd voor een groot deel uit auto onderdelen samen gesteld. Lord Nuffield stelde de Long gratis beschikbaar aan elk ziekenhuis in het Gemene Best.
Lord Nuffield, uitvinder, ondernemer en filantroop wordt in Engeland nog steeds op handen gedragen. Zijn relatief eenvoudige huis, Nuffield Place in Henley-on-Thames is te bezichtigen. Inclusief de Nuffield Long.
Groot Brittannië kent veel bijzondere pubs die allemaal hun verhaal hebben. Het verhaal van de Warren House Inn is iets aparts. Het haard vuur brandt er onafgebroken sinds 1845. En niet voor niets. Het Free House staat midden in Dartmoor.
Een rauw en onherbergzaam heide- en moerasgebied in Devon. Het weer is er vaak onstuimig wat een eeuwig durend vuur niet overbodig maakt. Het verhaal gaat dat toen de pub werd verbouwd, het haardvuur met een schep naar buiten werd gebracht en daar brandend gehouden. De Warren House Inn is een prachtige, typisch Britse pub en heeft nog veel meer bijzondere verhalen zoals dat van het ingezouten lijk. In de pub vertellen ze je er graag alles over.
In de wapenkamer met jachtgeweren kom je plotseling tekeningen tegen van de Nederlandse natuurschilder Rien Poortvliet. Poortvliet heeft enkele keren de familie bezocht tijdens jachtpartijen en heeft hiervan een aantal frivole tekeningen gemaakt die trots worden tentoongesteld.
Lichfield is een verrassende plaats. Gelegen boven Birmingham, in de geïndustrialiseerde Midlands, wordt het gemeden door toeristen. Zeer onterecht!. Lichfield is een prachtige, typisch Engelse stad met een geweldige kathedraal. Een bezoek meer dan waard.
En Lichfield heeft meer. De grootvader van de beroemde Charles Darwin was hier arts. En het was een bijzondere man. Zijn tuin stond vol geneeskrachtige kruiden voor zijn patiënten. Hij ontving er de grootste denkers en ondernemers van zijn tijd aan de vooravond van de industriële revolutie, schreef filosofische werken en poëzie en deed uitvindingen zoals het watercloset en een spraakmachine. En bijzonder: Erasmus Darwin beschreef al een evolutie theorie die een halve eeuw later door zijn kleinzoon wereldkundig werd gemaakt.
(Huis en tuin zijn open voor het publiek.
foto: uitzicht vanuit Darwins huis op de kathedraal)
Hij staat in elke reisgids: Gold Hill in Shaftesbury, Misschien wel het mooiste straatje van Engeland. Steil aflopend langs de muur van een oud klooster, met prachtige cottages en in de verte een schitterende blik op de heuvels van Dorset. Toch is het straatje lange tijd niet ontdekt of opgevallen. Tot het Britse broodmerk Hovis hier een commercial filmde: Boy on bike. Het werd uiteindelijk verkozen tot de meest populaire commercial van Groot Brittannië ooit. In de commercial klimt een jongetje, op de klanken van Antonín Dvořák's Symphony No. 9, moeizaam de heuvel op om brood te bezorgen. Dan racet hij weer naar beneden om zijn beloning op te halen: een broodje van Hovis. Gold Hill stond op de kaart en trekt jaarlijks duizenden touristen. En terecht: misschien wel het mooiste straatje van Engeland.
Het wereldberoemde klooster Mont st Michel heeft een Engels zusje: st Michael’s Mount in Cornwall. Ooit onderdeel van het wereldberoemde klooster in Normandië. Net als haar Franse evenknie is St Micheals Mount alleen via een weg bij laag water bereikbaar. De weg verdwijnt onder water bij vloed. Maar de rots stond niet altijd in de zee. De oude Cornish naam voor het eiland is “Grijze Rots in het bos”. Volgens de legende raakte het gebied overstroomd en verdween het in zee. En inderdaad: bij zware storm, met de wind uit de juiste hoek, zijn nog steeds resten van bomen te zien rond de rots.
Het klooster is vanaf de 16e bewoond geweest door de familie Aubyn die het inmiddels heeft overgedragen aan de National Trust. Vanaf de kleine haven loopt een ondergrondse spoorweg naar het klooster. Te gevaarlijk om opengesteld te worden maar als je het onderwerp ter sprake brengt bij een vriendelijke National Trust gids, mag je even kijken.
Verscholen tussen de heuvels van Wiltshire ligt het middeleeuwse dorpje Lacock. Het dorpje heeft op wonderbaarlijke wijze zijn middeleeuwse karakter weten te behouden. Wandelend door Lacock lijk het of de tijd eeuwen stil heeft gestaan. Het dorp staat volledig onder het beheer van de National Trust die er zorgvuldig op toe kijkt dat de het unieke karakter blijft behouden. Geen reclame borden, satellietschotels of andere moderniteiten dus in Lacock.
Het dorp en de Hall, Lacock Abbey, is dan ook een geliefde filmlocatie. De klaslokalen uit Harry Potter vind je in Lacock. Maar ook de producenten van Pride en Prejudice en Downton Abbey, hebben dankbaar gebruik gemaakt van deze unieke locatie.
Verder wordt in Lacock elk jaar het bijzondere scarecrow festival gehouden, dat bezoekers vanuit de hele wereld trekt
De naam Cheddar is wereldwijd bekend door de Cheddarkaas die gebruikt wordt op cheeseburgers bij de grote vastfoodketens. Deze plakjes oranje gele, glazige “kaas” hebben weinig met de echte Cheddarkaas te maken. Echte Cheddarkaas komt uit: ……..Cheddar Sommerset, in het zuid westen van Engeland. Het is kaas gemaakt van koeienmelk, met de hand gedraaid tijdens het droogproces (het zogenaamde “Cheddaren”) en enkele jaren gerijpt in de grotten bij het dorp Cheddar. Een heerlijke, rijpe kaas die weinig te maken heeft met de floppy kaasplakjes die wij in onze supermarkten kopen en bij McDonalds voorgeschoten krijgen.
Maar Cheddar is meer: Een prachtig dorp dat naast de kaas vooral bekend is door de spectaculaire vallei. Een enorme rotsformatie waar je via een prachtige weg, dwars doorheen kunt rijden. Het gebied bevat diverse grotten en is geologisch gezien uniek. In 1903 werd hier het skelet van de Cheddarman gevonden: het oudste(complete) skelet van Engeland: ruim 9000 jaar oud.
Zie ook Keuringsdienst van Waarde:
keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2015/30-142084-05-11-2015
Groot Brittannië ligt bezaaid met prachtige landhuizen. Een van de mooiste huizen waarvan je je kunt voorstellen dat je er ook echt kunt wonen, is Chartwell. Chartwell werd in 1922 gekocht door Winston Churchill. Een plek waar hij even kon ontsnappen aan het politieke leven in Londen. Ook op Chartwell bleef Churchill actief: hij runde er een boerenbedrijf (niet heel succesvol), maakte niet onverdienstelijk schilderijen en metselde muren! Een van zijn grote hobby’s.
Geplaagd door geldzorgen moest hij het huis eigenlijk verkopen. Dit werd op het nippertje voorkomen door de hulp van een vriend die zijn schulden afbetaalde.
Chartwell ligt in een geweldig “very British” landschap met glooiende heuvels begraast door schapen. Een geweldig huis op een sprookjesachtige plek!
(Kent, Sevenoaks. Ten zuiden van Londen)
De meeste mensen bewonderen de White Cliffs of Dover vanaf de boot en racen bij aankomst direct door naar hun bestemming. Neem eens de tijd de Cliffs te bezoeken. Tien minuten na je aankomst in Dover kan je al in dit geweldige natuur gebied zijn. De mooiste aankomst die je je kunt voorstellen !
(Na aankomst van de boot,volg de A258 naar Walmer . Sla rechtsaf Upper road. Volg borden NT White Cliffs of Dover. )
Eton is een van de bekendste (wat wij zouden noemen) middelbare scholen van Engeland. Opgericht in 1440 met de bedoeling kansarme jongeren van die tijd een opleiding te gunnen. Nu is Eton een van de meest elitaire scholen van het land. Een jaartje Eton kost de ouders een slordige 43.000 euro. Toch verblijven zo’n 1300 jongens tussen hun 13e en 18e jaar op Eton.
Ze wonen allemaal bij de school. Eton is bekend om zijn tradities en is een kweekvijver voor de nieuwe (politieke) elite. De school heeft 19 Prime Ministers voortgebracht!. In de vakantie maanden is de school onder voorwaarden te bezoeken maar ook het dorp Eton dat geheel in het teken staat van de school, is een bezoek waard.
In The new Forest lopen 3000 wilde pony’s. Zij lopen vrij rond in het prachtige nationale park maar ook in de dorpjes en op de wegen. En zij hebben voorrang! De New Forest Ponies zijn eigendom van de Commoners (landeigenaren) en door de speciale wetgeving die in dit gebied geldt, mag de pony’s niets in de weg worden gelegd. Zij mogen overal komen en dat doen ze dan ook. Als door The New Forest reist, zie je dan ook overal pony’s. Een prachtig gezicht maar de pony’s zijn wild. Elk jaar raken er toeristen gewond die de pony’s willen aaien of voeren. Voeren van de pony’s wordt dan ook gezien als een misdrijf waar een hoge straf op staat. Voorzichtigheid geboden dus!
-
Leeuwarden