Very British reistips

Schotland




De Blackstone Chair boezemt al eeuwen angst in

Menig student heeft nachten wakker gelegen van angst voor de BLACKSTONE CHAIR. De stoel bevat een zwarte steen waarop de student zat tijdens het mondeling examen Al sinds 1451 wordt deze steen gebruikt door de universiteit van Glasgow. Eerst op de kale steen maar in 1775 is er een speciale stoel gemaakt waarin de steen als zitvlak is geplaatst. Studenten namen plaats op de stoel, de zandloper bovenop de stoel werd omgedraaid en het examen begon. Gedurende 20 minuten werd de student doorgezaagd over zijn kennis. Als de zandloper leeg was, klonk: Fluxit (het is doorgestroomd) en Ad Alium Domine (Door naar de volgende,meneer) waarna het examen was beëindigd en de volgende kandidaat kon plaatsnemen.

Nog steeds wordt de Blackstone Chair gebruikt voor studenten klassieke talen.

De stoel is te bewonderen in het universiteits museum van Glasgow: Het Hunterian museum, dat niet alleen om de stoel een bezoek meer dan waard is



Schotse watergeesten: The Kelpies

Bij het Schotse Falkirk staan twee reusachtige paardenhoofden Zij vormen de toegangspoort tot het Forth & Clyde kanaal. De kunstenaar Andy Scott ontwierp de beelden en liet zich daarbij inspireren door de Schotse Mythologie. Die kent zogenaamde watergeesten, vaak in de gedaante van paarden die in het water leven en over een enorme kracht beschikken: Kelpies genaamd. Scott heeft de beelden The Kelpies genoemd en ziet het werk als een eerbetoon aan het paard dat zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de industriële ontwikkeling van Schotland.


De twee hoofden zijn 30 meter hoog en bestaan elk 464 panelen die allemaal verschillend zijn. Als de wind goed staat, maakt de wind een bijzonder geluid als deze door de paardenmond waait. De Kelpies trekken jaarlijks bijna een miljoen bewonderaars en een bezoek is gratis.




Sir Walter Scott bouwde Schots Icoon

Sir Walter Scott, de auteur van de wereldberoemde roman Ivanhoe was een gevierd schrijver in zijn tijd. Hij wordt gezien als de uitvinder van de historische roman. Door oude Schotse volksverhalen en helden te verwerken in gedichten en romans, gaf hij de Schotten hun nationale trots terug. En met de bouw van zijn huis Abbotsford, blies hij een typisch Schotse bouwstijl nieuw leven in. De Baronial bouwstijl met zijn karakteristieke torentjes stamt uit de 16e eeuw. Maar met de bouw van Abbotsford bracht Scott de stijl terug en werd het enorm populair. Overal in Schotland vind je er voorbeelden van. Walter Scott vulde zijn huis met Schotse historische voorwerpen, wapens en bouw elementen die hij uit het hele land meebracht.


Maar hij zorgde er ook voor dat het huis "moderne" elementen kreeg zoals gasverlichting en pneumatisch gestuurd servants bells. Uiteindelijk waren de kosten van de bouw zo hoog dat het Scott op de rand van het faillissement bracht.

 

Clachan Bridge: brug over de Atlantische Oceaan

Aan de ruige westkust van Schotland ligt een brug over de Atlantische Oceaan. De stenen brug met een grote boog is in 1791 gebouwd en verbindt het Schotse vaste land met het Isle of Seil. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is het geen gigantisch bouwwerk. Wel een mooie, sierlijke brug die de rivier Glachan Sound overspant. Omdat de stroom tussen het Isle of Seil en het vaste land ligt en omdat hij aan beide kanten uitkomt op de Atlantische Oceaan zou je kunnen zeggen dat Glachan bridge een brug over de Atlantische Oceaan is.


Naast de prachtige brug zijn er meer redenen het kleine eiland te bezoeken: je kunt prachtige wandelingen maken over het eiland en het is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Het kleine dorpje Ellanabeich is een voormalig mijnwerkersdorp. Met zijn kleine sierlijk, wit geverfde mijnwerkers huisjes is het nu een sfeervolle plek.

Rosslyn Chapel: omgeven door mysteries

Ten zuidwesten van Edinburgh ligt op een heuvel Rosslyn Chapel. De kerk is omgeven door mysteries. Er zijn talrijke christelijke maar ook niet christelijke symbolen verwerkt in het gebouw. Zo is de dance macabre (dodendans) te zien en de gevallen engel, maar ook The Greenman (een heidense figuur) en afbeeldingen uit de Noorse mythologie en de vrijmetselarij. De kerk wordt geassocieerd met de Tempeliers. En inderdaad hebben leden van de StClair familie, de stichters van Rosslyn Chapel, mee gedaan aan de kruistochten. De afbeeldingen van mais zijn wonderlijk, omdat dit Amerikaanse gewas nog niet bekend was in Europa tijdens de bouw. Er zijn bronnen die beweren dat Henry StClair al in de 14e eeuw tijdens een zeereis “toevallig” op Amerika was gestuit. Ruim 150 jaar eerder dan Columbus.

De rijkversierde Apprentice zuil zou door een leerling metselaar zijn gemaakt die daarop door zijn jaloerse meester werd vermoord. Het grootste mysterie van Rosslyn Chapel is het gerucht dat het de plaats zou zijn waar de Tempeliers de Heilige Graal (drinkbeker van Christus tijdens het laatste avondmaal) hebben verborgen. In het boek De DaVinci Code speelt de kerk om deze reden een belangrijke rol.

De feiten zijn dat de kerk lang na de opheffing (en het uitmoorden) van de Tempeliersorde is gebouwd en ruim voor de oprichting van de Vrijmetselarij, voltooid was. Toch blijft Rosslyn Chapel omgeven door mysteries en een bezoek meer dan waard.

(Tip van een van onze bezoekers: Als je gaat kamperen: er is een mooie camping naast de kapel.)

Schotse hertog sloopt compleet dorp vanwege uitzicht

Het dorpje Inveraray bedierf hinderlijk het uitzicht toen de derde duke of Argyll zijn nieuwe majestueuze kasteel liet bouwen. De oplossing? Afbreken en een paar honderd meter verder opnieuw (uit het zicht) opbouwen.

Dit was niet ongebruikelijk in het 18e -eeuwse Groot Brittannië. De Schotse hertog deed echter wel iets bijzonders. Hij gaf de architect Robert Mylne opdracht een nieuw dorp te ontwerpen. Mylne creëerde een van de mooiste villages van Schotland met ruime arbeiderswoningen aan een brede hoofdstraat met de kerk als het centrale punt. Ook nu is het witte dorp een bezoek waard. De 19e -eeuwse gevangenis is open voor het publiek en geeft een leuk inzicht in het toenmalige Britse rechtssysteem. Het dorp is idyllisch gelegen aan Loch Fyne. Al met al heeft the duke de bewoners van Inveraray een bijzondere, nieuwe plek gegeven.

(Afbeelding van DerWeg via Pixabay )

 
 
 

Bloedbad in GlenCoe had een Oranje randje


In 1692 vond in het Schotse Glencoe een enorm bloedbad plaats. De Campbell clan genoot al twee weken van de gasvrijheid van de Macdonalds clan. In de nacht van 12 februari kregen de Campbells de instructie hun gastheren te vermoorden. De directe aanleiding was het feit dat de MacDonald clan de Nederlandse Willem III van Oranje (William and Marie) nog niet erkend hadden als vorst. 38 MacDonalds mannen werden vermoord. Nog eens 40 vrouwen en kinderen kwamen om toen hun huizen vernietigd waren. Nog altijd zit de haat tegen de Campbells diep. Het prachtige GlenCoe is nu het terrein voor bergwandelaars, skiërs en natuurliefhebber. Maar de Schotten vergeten niet snel. in de pub annex hotel hangt nog steeds een bordje: No hawkers (vert: venters) and Campbells.